Jan Vermaning

studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen (thans Prins Claus Conservatorium) trompet bij Freddy Grin en Auke van der Merk, alsmede orkestdirectie bij Zsolt Deaky.

Als 2e/plaatsvervangend 1e trompettist is hij verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

 

Sinds het voorjaar 2001 is hij initiator, artistiek leider en dirigent van het Frysk Blazers Ensemble en het Chamber Music Consort. Talloze kamermuziekprojecten alsmede groot Symfonische projecten zijn de revue gepasseerd. Hij volgde verder directielessen bij Jacek Kaspszyk en Viktor Liberman.

 

Naast het regelmatig solistisch optreden (trompet) en remplaceren bij diverse Nederlandse Symfonie Orkesten is hij musicus bij diverse kamermuziekensembles als Dutch Brass, Riza-trio en Ensemble 'Aparte'.

 

Sinds 1996 organiseert hij onder de naam 'Op-Maat', cultuurpromotie en impresariaat zeer uiteenlopende activiteiten op cultureel gebied. 'Op-Maat' is tevens een advies- en informatiebureau voor o.a. artiesten, ensembles, workshops, festivals etc.

 

Sinds april 2007 heeft hij in samenwerking met de violiste Anita Jongerman (concertmeester) het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest opgericht. Naast kamermuziekconcerten, CD opnames, koorbegeleidingen, staan er Nederlandse en Wereldpremières in het verschiet.

 

Samen met Jos Boerland richtte hij in 2008 de stichting Frysk KLASSiEk Festival op, met als doel de klassieke muziek te promoten door  het organiseren van workshops, masterclasses, recitals en kamermuziekconcerten tijdens een regelmatig terugkerend zomerfestival.

 

In het seizoen 2013-2014 en 2014-2015 was hij initiator en projectleider van een nationale- en internationale tournee rondom Sobibor overlevende Jules Schelvis (94). In 2013 ontving hij van de stichting Sobibor de Rachel Borzykowsky-penning. Als dirigent van het NAtionaal Symfonisch Kamerorkest  werden er een 13-tal concerten gegeven in binnen- en buitenland (Nederland, Duitsland en Polen), waarbij het concert in de Westerkerk te Amsterdam werd bijgewoond door vele hoogwaardigheidsbekleders waaronder Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

 

In 2015 maakte hij als dirigent zijn debuut bij het Athens State Orchestra, alwaar hij met internationale opera-zangers diverse concertante opera-programma’s dirigeerde.

 

Als jury-lid wordt hij regelmatig gevraagd voor diverse festivals/concoursen, waaronder o.a. projecten van Keunstwurk, de Klank fan Fryslan en het prestigieuze Prinses Christina Concours.